Categorieën

Service

Zes coronapatiënten opgenomen in Franciscus

Zes coronapatiënten opgenomen in Franciscus
Gezond

Zes coronapatiënten opgenomen in Franciscus

  • Redactie
  • 05-08-2020
  • Gezond
Zes coronapatiënten opgenomen in Franciscus
MAASSLUIS/SCHIEDAM - Het Franciscus Gasthuis & Vlietland kreeg dinsdag zes patiënten binnen met een bewezen coronabesmetting. Sinds gisteren zijn in het Gasthuis in Rotterdam ook twee afdelingen ingericht voor patiënten met of een bewezen virusinfectie of de verdenking daarvan; deze twee groepen worden op twee verschillende zogenaamde cohortafdelingen opgevangen. Dit om de veiligheid van andere patiënten te beschermen en de het werk van het verplegend personeel te vergemakkelijken: op deze afdelingen werken dokters en verpleegkundigen voortdurend gekleed in beschermende middelen.

Gisteren meldde het RIVM dat in de voorgaande week 44 coronapatiënten zich voor behandeling in het ziekenhuis hebben gemeld. In vergelijking met dat cijfer lijkt het Franciscus Gasthuis & Vlietland dus een relatief groot aandeel van de ziekenhuisopnames in Nederland voor rekening te nemen.

Opschalen

Het ziekenhuis stelt in een verklaring dat het de gang van zaken tijdens de eerste coronagolf uitgebreid heeft geëvalueerd. ,,Er ligt nu een opschalingsplan klaar en we weten hoe we snel en veilig op kunnen schalen en wat onze artsen, verpleegkundigen en andere (ondersteunende) zorgverleners nodig hebben. We investeren extra in het opleiden van medewerkers die we in tijden van een crisis of pandemie breed kunnen inzetten. Met deze aanpak kunnen we goede coronazorg bieden, en daarnaast ook onze gewone zorg blijven aanbieden."

Beademing

Het ziekenhuis geeft aan dat één van de geleerde lessen is dat beademing van coronapatiënten niet altijd nodig is - en daarmee opname op de Intensive Care - als zij op de afdelingen behandeld worden met ademhalingsondersteuning (het systeem heet Optiflow) en worden gevolgd (met een sensor onder het matras van het systeem Early Sense).

Mondmasker

Bezoekers van het ziekenhuis worden bij binnenkomst 'gescreend' op coronaklachten. ,,Voor patiënten, die deze klachten hebben, vinden we het nog steeds belangrijk dat zij zorg krijgen. Deze patiënten krijgen van ons een mondmasker op en gaan daarmee naar hun afspraak. Zij blijven dit mondmasker dragen totdat zij het ziekenhuis weer verlaten via de hoofduitgang."

Maatregelen

Verder zijn in het ziekenhuis de nodige maatregelen genomen om besmetting te voorkomen, in de vorm van invoering van manieren om afstand te houden en spatschermen. Bezoekers wordt gevraagd niet te vroeg op afspraken te komen en geen begeleiders mee te nemen en ook niet te blijven hangen na het bezoek. Bloedprikken is alleen mogelijk op afspraak