Beperkte nieuwe coronamaatregelen ook in Maassluis

18-09-2020 Nieuws Redactie

MAASSLUIS – De besmettingscijfers van corona lopen in Rotterdam sneller op dan in Maassluis , maar in de hele Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond worden vanaf zondag extra maatregelen ingesteld om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Vanavond kondigde premier Mark Rutte dit al aan en verantwoordelijk burgemeester Aboutaleb van Rotterdam liet weten dat vanaf zondagavond 18 uur de volgende extra maatregelen gelden:

* Gezelschappen worden beperkt tot maximaal 50 personen. In zalen zijn alleen nog meer dan 100 personen toegestaan als daarvoor een vergunning is aangevraagd.

* Horecagelegenheden mogen na middernacht geen bezoekers meer binnenlaten en om 01:00 moet het licht uit zijn', aldus Aboutaleb. Horecagelegenheden die zich daar niet aan houden, moeten rekening houden met sluitingen.

*Er wordt scherper ingezet in de regio op handhaving van de coronamaatregelen, onder meer op markten en op plekken waar veel jongeren samenkomen.

* Eigenaren van winkels waaronder vooral supermarkten wordt opgeroepen ook weer meer te letten op het naleven van de coronamaatregelen.

De ontwikkelingen zijn zorgelijk, aldus Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Het reproductiegetal ligt vandaag op 1,4. Met een rekensom legde de premier uit wat dat behelst. “Het aantal nieuwe besmettingen was gisteren 1750. Met een R-getal van 1,4 betekent het dat we in drie weken doorgroeien naar meer dan tienduizend besmettingen per dag.” Volgens de premier is momenteel één op iedere 250 Nederlanders besmettelijk. “Het Coronavirus is bezig met een comeback.

Rutte deed ook een pleidooi om ‘niet te gaan kijken naar de afspraken alsof we een wet geschreven hebben’. “Ga niet juridisch zitten kijken. Ik zou willen dat we een van binnen gevoelde noodzaak en urgentie zouden ervaren.”

Dat is nodig, want in de ziekenhuizen dreigt weer het risico op uitstel van operaties van mensen met problemen met het hart en met kanker. In Rotterdam en Amsterdam zijn in ziekenhuizen alweer cohorten ingericht met slechts Coronapatiënten op de afdeling.Gerelateerd