Eikenprocessierupsen aangetroffen aan de Burg. Zaneveldstraat

28-06-2019 Nieuws Redactie

MAASSLUIS - De eikenprocessierups is nu ook aangetroffen in de Burgemeester Zaneveldstraat in Maassluis. Om voorbijgangers te waarschuwen zijn hier borden geplaatst. De eikenprocessierupsen worden over 4 tot 5 weken verwijderd. De rupsen worden dan in een vacuümtank gezogen en daarna op een speciale locatie verbrand.

Stadsbedrijf plaatst daarnaast feromoonkasten op de plaatsen waar eikenprocessierupsen zijn aangetroffen. De feromonen lokken de vlinders die voortkomen uit de eikenprocessierupsen. Het aantal gevangen vlinders geeft een goede indicatie van de grootte van de eikenprocessierupspopulatie in Maassluis.

Klachten

Contact met de brandharen en nesten van de eikenprocessierups kunnen zorgen voor gezondheidsklachten, zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf binnen enkele dagen tot twee weken. Bij aanhoudend ernstige klachten kunt u het beste contact opnemen met de huisarts.

Vermijd contact

Vermijd elk contact met de brandharen en lege nesten van de rups. Deze kunnen nog tot en met september voor overlast zorgen. Zorg bij een bezoek aan een (natuur)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Waarschuw kinderen voor het gevaar van de rups. Ook zonder direct contact met de rups kunnen klachten ontstaan, zowel bij mensen als bij uw huisdieren.

 Gerelateerd