Getijdenpark bij Maassluis afgeblazen

30-04-2021 Nieuws Redactie

Eind 2019 werd nog het startsein gegeven voor de aanleg van het getijdenpark. (Archieffoto: Gemeente Maassluis)

MAASSLUIS - Het getijdenpark dat de gemeente samen met Rijkswaterstaat zou aanleggen in de oever van Het Scheur komt er niet. Uit onderzoek blijkt dat de concentratie PFAS in de bodem van de rivier en een deel van de oever te hoog is.

Deze verhoogde concentratie vormt volgens de gemeente nu geen gevaar, maar kan bij werken in de bodem wel voor problemen zorgen. Het saneren van de grond betekent bij dit project dat de kosten niet meer in verhouding staan met de baten. Voor wethouder Fred Voskamp is het schrappen van de plannen een teleurstelling. ,,Wij hadden hier mooie plannen om de stad en de natuur met elkaar te verbinden. Het is heel erg jammer dat dat nu niet lukt’’, zegt de wethouder. Eind 2019 werd nog het startsein gegeven voor de aanleg van het getijdenpark.

Bodem is vervuild

De concentraties PFAS in de bodem van de rivier en in de grond onder de in het verleden aangebrachte deklaag op de oever zijn op basis van het Tijdelijk Handelingskader voor hergebruik van PFAS-houdende grond en baggerspecie te hoog. Daarom is besloten om deze bodem niet te gebruiken en de aanleg van het park niet te laten doorgaan. Bij de aanleg van het getijdenpark zou de afgegraven grond de basis zijn voor de aanleg van een ander project, namelijk de natuurvriendelijke oever bij gemaal De Zaaijer. Dat gebeurt nu ook niet. Voor de aanleg van de natuurvriendelijke oever voor het project De Zaaijer zal schone grond van elders worden aangevoerd. De exacte startdatum voor de uitvoering van dit project is nog niet bekend.

PFAS zijn chemische stoffen die in het milieu terecht zijn gekomen door uitstoot en lozingen door fabrieken of door het gebruik van PFAS-houdende producten zoals blusschuim en smeermiddelen.

Volksgezondheid niet in gevaar

Door niet te graven in de vervuilde grond komt de volksgezondheid volgens de gemeente niet in gevaar. ,,De grond in het gebied waar het getijdenpark zou komen en op en rond natuurspeelplaats Avonturis is voorzien van een flinke deklaag met schone grond. Kinderen kunnen daardoor veilig spelen in het gebied."Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date