Inzameling familie Soemai loopt storm

11-09-2021 Nieuws Redactie

MAASSLUIS - Het loopt storm met de inzamelingsactie die stichting Up is gestart voor het gezin van Radjesh Soemai en Natasja Dipai en hun drie dochters. De beoogde opbrengst van tienduizend euro is al binnen, de teller staat vanochtend op ruim achttienduizend euro.

Het gezin uit Maassluis was eerder deze week te zien bij het SBS-programma 'Steenrijk, straatarm'. De familie Soemai, die vier hoog in een portiekflat in de Schildersbuurt woont, wisselde voor een week van woning met een gezin in de buurt van het Franse Avignon. Dat landhuis kende vele kamers en ook een groot buitenzwembad.

Het gezin van Radjesh en Natasja, en dochters Anashya (12), Ayisha (9) en Aradhya (7) heeft voor hun dagelijkse boodschappen en andere bestedingen een weekgeld van tachtig euro beschikbaar; de familie De Kreij kan in zeven dagen 1600 euro besteden aan bijna alles wat hun hartje begeert.

In de uitzending was te zien hoe snel rijkdom went, maar ook hoe gelukkig iemand met problemen kan zijn door 'stomweg gelukkig' te zijn, onbezorgd in de sauna, of door tijd voor elkaar, of omdat de kinderen in plaats van altijd 'nee', nu eens 'ja' te kunnen verkopen. Te zien was ook hoe Radjesh Natasja van vier hoog de trappen af moest tillen om buiten te komen; de nu 33-jarige vrouw kreeg enkele jaren geleden een beroerte, mogelijk als gevolg van de zorgen.

Die stapelden zich op sinds ruim tien jaar geleden de eerste brief van de belastingdienst op de mat lag, omdat het gezin een te hoog bedrag aan kindertoeslag had ontvangen. Sindsdien moest een woning worden verkocht, verloor Radjesh zijn werk en ook Natasja (in 2017) en deden zich dus de gezondheidsproblemen voor. Tot overmaat van ramp bleek de bewindvoerder in de schuldhulpverlening ook malafide. "Wat heb ik zo verkeerd gedaan dat ik zo erg faal dat ik niet eens meer voor mijn kinderen kan zorgen", vroeg Natasja zich af.

De situatie die in Steenrijk, straatarm naar voren kwam was dusdanig indrukwekkend en schrijnend dat Stichting Up besloot tot een geldinzameling, in overleg met de familie. De actie verloopt via de site Doneerdoel.Gerelateerd