‘De hulp is écht welkom, elk bezoek is een warm bad’

16-08-2019 Nieuws Janneke Noordermeer

Vrijwilliger Lilian Oostwouder (Foto: Janneke Noordermeer)

Vrijwilligers zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Het is tijd deze toegewijde Maassluizers beter te leren kennen. In samenwerking met het Vrijwilligerssteunpunt Maassluis brengen wij met deze rubriek vrijwilligers in beeld. Deze week: Lilian Oostwouder, vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk en Amnesty International.

MAASSLUIS - Lilian Oostwouder begon met vrijwilligerswerk bij VluchtelingenWerk nadat een tijdelijk contract afliep. Nu kan ze zich niet voorstellen er ooit mee te stoppen. ,,Bij het Vrijwilligerssteunpunt Maassluis kwam ik een vacature tegen voor maatschappelijke begeleiders bij VluchtelingenWerk, dat sprak mij meteen aan. Na een korte inwerkperiode kon ik aan de slag.'' Maatschappelijk begeleiders staan vluchtelingen bij in hun nieuwe woonplaats.

Vrijwilligers van VluchtelingenWerk helpen vluchtelingen met alle praktische regelzaken. Van het afsluiten van een verzekering, tot het zoeken van artsen en scholen voor de kinderen. ,,Het werk is ontzettend uiteenlopend,’’ legt Lilian uit. ,,We helpen bij kleine zaken die voor ons zo vanzelfsprekend zijn zoals het lezen van een brief, maar we helpen bijvoorbeeld ook bij het vergroten van het sociale netwerk van de mensen.'' De vrijwilligster vindt het belangrijk dat ze er voor iemand kan zijn. ,,De mensen waar ik over de vloer kom zijn zo gastvrij, daar kunnen wij wat van leren. De hulp is écht welkom, ik voel me bij elk bezoek op handen gedragen, een warm bad. Ik krijg zoveel liefde van de mensen, en dat is wederzijds. Ik kan het bijna niet benoemen, ik ben altijd zo gelukkig als bij hen vandaan kom.''

Naast VluchtelingenWerk is Lilian ook als vrijwilliger verbonden aan Amnesty groep Maassluis. ,,Op oproepbasis ben ik beschikbaar als ‘extra handjes’. Regelmatig beman ik een kraampje op bijvoorbeeld de boekenmarkt of de Furieade. Net als VluchtelingenWerk is Amnesty een mooie organisatie die veel voor mensen doet.''

Zowel VluchtelingenWerk als Amnesty groep Maassluis kunnen vrijwilligers gebruiken! Meer informatie? Neem contact op met Amnesty via 010-5911449 of VluchtelingenWerk via 010-5928700. Bent u enthousiast geworden door dit verhaal en wilt u ook als vrijwilliger aan de slag? Kijk dan op www.prikbordmaassluis.nl voor de laatste vacatures of neem contact op met het Vrijwilligerssteunpunt Maassluis via 14010 of prikbord@maassluis.nl.

 Gerelateerd