Lancering Modelbouwproject ‘Den eerste Snik’ voor basisscholen

08-03-2020 Onderwijs Redactie

Foto: Gerard van Os

MAASSLUIS - Basisschool De Westhoek bezocht vrijdag 6 maart jl. met 40 leerlingen van groep 6 de Historische Scheepswerf ‘Zorg en Vlijt’. Na het welkomstwoord van Frank Baart (voorzitter), kregen de leerlingen door Kees Tempelaars (projectleider modelbouwatelier ‘Zorg en Vlijt’) uitleg over het complete pakket met bouwmaterialen. Daarmee gaan ze de volgende vrijdagmiddagen op school mee aan de slag om een klompmodel van de trekschuit met een schaal van 1 : 40 te maken.

Deze activiteiten sluiten prachtig aan bij de lessen van het thema “Industrie in Nederland” van geschiedenis en bij de op De Westhoek aangeboden lessen Wetenschap & Technologie. De kinderen kunnen uitgebreid kennismaken met zaken als onder andere schuren, zagen, verbindingen maken en werken aan de hand van een bouwtekening. Zelfs het vak rekenen kan in deze activiteit door de kinderen aan den lijve ondervonden en uitgetest worden. Denk maar aan meten, rekenen op schaal en werken met verhoudingen.

Vervolgens liet Peter Schouten, de scheepsbouwer van ‘Den eerste Snik’, zien hoe een stuk eikenhout wordt gebrand en gebogen en konden de leerlingen de trekschuit, het modelbouwatelier, het informatiecentrum en de expositieruimte met werk van cursisten van de Kunst en Cultuur Academie op eigen gelegenheid bekijken. De reeds bestaande samenwerking met Stichting Onder Een Dak (STOED) in het kader van het werkleerproject met ‘Zorg en Vlijt’ krijgt een extra dimensie: Met de speciaal aangeschafte machine zijn de houten onderdelen voor het bouwpakket ontworpen en gezaagd en materiaal en mankracht door STOED gesponsord.

Het eerste modelbouwpakket werd door Burgemeester Edo Haan uitgereikt aan Lynn Stienstra (de jongste leerling van de klas) en hij memoreerde hoe eeuwen geleden op het Schanseiland er al trekschuiten gebouwd werden. Met de uitreiking gaf de Burgemeester onder luid gejuich van de dol enthousiaste kinderen het startsein voor dit unieke modelbouw project voor basisscholen.Gerelateerd