Past een communicatieopleiding bij jou?

14-02-2022 Onderwijs Ingezonden mededeling

Toe aan een carrièreswitch? In de regio Rijnmond zijn volop banenkansen en met de juiste papieren op zak kun je dus snel aan de slag. Maar welke richting wil je op? Vaak hebben mensen meer moeite met het maken van die keuze dan met het volgen van de benodigde studie. Belangrijk is om je hart te volgen, maar let daarnaast ook goed op de banenkansen, want het zou zonde zijn als je kiest voor een opleiding waar je vervolgens nauwelijks iets mee kunt. Met een opleiding op het gebied van communicatie zul je van dat laatste nauwelijks last hebben, want communicatiemedewerkers worden in vrijwel het gehele arbeidsspectrum gezocht.

Belangrijk voor elke organisatie

Communiceren is het overbrengen van boodschappen. In iedere bedrijfstak is goed communiceren van wezenlijk belang. Je kunt gerust stellen dat het succes van elke organisatie voor een belangrijk deel afhangt van de manier waarop men communiceert. We hebben het dan over zowel de interne communicatie als over de communicatie naar potentiële klanten. Dit verklaart waarom communicatieopleidingen de laatste jaren zo in trek zijn. Met zo’n opleiding kun je bijvoorbeeld communicatieadviseur worden. Je bepaalt dan, veelal in samenspraak met de directie van een bedrijf, de communicatiestrategie. Maar hoe weet je of je geschikt bent voor dit werk?

Competenties

Wanneer je een baan als communicatieadviseur ambieert, zul je uiteraard over de nodige competenties moeten beschikken. Je zult in staat moeten zijn om conceptueel te denken en je moet goed kunnen plannen en organiseren. Een behoorlijke dosis doorzettingsvermogen is daarbij ook van belang. Verder zul je goed in staat moeten zijn om andere mensen van jouw plannen te overtuigen en besluitvaardig moeten kunnen handelen. Herken jij jezelf hierin, verdiep jezelf dan eens in de mogelijkheden. Wellicht leidt het tot de carrière waarvan je al een tijdje droomde!

Marketing

Vaak wordt gedacht dat communicatie en marketing uitwisselbare termen zijn. Het tegendeel is waar, hoewel beide werkvelden natuurlijk wel raakvlakken hebben. Marketing is in feite een onderdeel van communicatie, dat zich specifiek richt op de klantrelaties. Het Nederlands Instituut voor Marketing (NIMA) neemt examens af en geldt als de autoriteit op het gebied van marketing in ons land. Met een NIMA-opleiding op zak gaan er deuren voor je open, die voor anderen vaak gesloten blijven. Van basiskennis tot master, er is volop keus uit verschillende opleidingsniveaus. Zowel voor beginners als voor ervaren medewerkers die zich verder willen specialiseren.