Kunstroute Maassluis is dit jaar ‘Grenzeloos’

26-03-2019 Uit Redactie

MAASSLUIS - ‘Grenzeloos’ is het thema van de Kunstroute 2019 in Maassluis op 13 en 14 april. Vrijdagavond 22 maart overhandigde David van der Houwen, voorzitter van de organiserende Stichting Maassluise Kunstenaars (SMK) de poster aan Latoya Heemstra van projectontwikkelaar Wilgenrijk. Die stelde voor de derde keer de Woonwinkel beschikbaar voor de presentatie van de poster en het bijbehorende informatiemateriaal.

Evenals vorig jaar was voor het ontwerp en de uitvoering de keuze gevallen op SMK-deelnemers Judith en Frans Vonk. Volgens Frans Vonk vormt de combinatie van de maan en een vogel op de poster een passende invulling van het thema ‘Grenzeloos’.

Thema

SMK-voorzitter David van der Houwen ging bij de presentatie ook nog kort op het thema in met enkele voorbeelden. “Een schilderij, ets of tekening is in zijn vorm begrensd, want meestal zit er een lijst omheen. Maar wat zich binnen de lijsten afspeelt, kent geen grenzen. Daarom vind ik het thema van deze Kunstroute ook zo goed gekozen.” Hij verwees ook naar een uitspraak van acteur Michiel Romeyn in een dagbladinterview: ‘Het is zo geestig om te zien wat er gebeurt als je alles loslaat. Dáár begint de kunst.’

Volgens de voorzitter van de Maassluise kunstenaars kan een reactie op een kunstwerk in de geest van: ‘ik vind het wel mooi, maar het lijkt nergens op‘ precies aangeven waar het bij het thema grenzeloos om gaat. “Dan is grens van het herkenbare overschreden. Die moet je ook als kijker kunnen en durven los te laten. Kunst heeft toch te maken met een ander soort denken.”

Twintigste keer

De Maassluise Kunstroute wordt dit jaar voor de twintigste keer gehouden. Kunstenaars zijn op 13 en 14 april niet alleen actief in hun open ateliers, maar werken en exposeren ook in winkels, horecagelegenheden, een garagebedrijf, molen ‘De Hoop’, het voormalige Luxor theater en de uit 1939 daterende museumzeesleepboot Hudson. De variatie is groot. Fotografie, beeldhouwen, schilderen, keramiek, glaskunst, driedimensionale kunstwerken en natuurlijk schilderkunst in een grote verscheidenheid. Het is er allemaal.

Het wordt dit jaar een bijzondere Kunstroute. Naast gastkunstenaars doen ook leerlingen van de Willem de Kooningacademie en het Grafisch Lyceum in Rotterdam, het Revius Lyceum en cursisten van de Kunst- en Cultuuracademie in Maassluis mee. Daarnaast is er werk te zien van kunstenaars van wie de wortels ver buiten Maassluis liggen. Stadsdichter Jelle Ravestein treedt op en de Maassluise fotoclub en filmclub zijn ook van de partij. Alles bij elkaar zijn er dit jaar meer deelnemers dan ooit.

Optredens

Op zaterdag 13 april tussen 13.00 uur en 16.00 uur spelen leerlingen van de muziekschool muziek@maassluis op de brug tussen de Markt en de Nieuwstraat. Het ensemble van Project 7, een voorstelling die recent te zien was in Theater Koningshof, zal nog een keer van zich laten horen. Ook leerlingen van Music4fun zullen een bijdrage leveren. Verder zijn er verrassingsoptredens van andere jongeren die zich spontaan hebben aangemeld.

Voor de kinderen is er een kunstspeurtocht en natuurlijk kunnen ze hun gezichten vrolijk laten beschilderen. In de etalages van een groot aantal van de winkels in het stadshart staan kunstwerken. Iedereen kan aangeven welk kunstwerk zij of hij zou willen hebben en via een verloting gaat de wens van een van hen in vervulling.

Museum Maassluis

In Museum Maassluis is van begin april tot en met eind juni een expositie te zien van Maassluise kunstenaars. Daarbij wordt werk van de huidige deelnemers in de SMK gecombineerd met werken van kunstenaars uit het depot van het museum. In combinatie met de expositie verschijnt er een boekje over de relatie tussen het museum en kunstenaars uit Maassluis vanaf de Tweede Wereldoorlog.Gerelateerd