Winnaars van de Maassluise Muziekweek bekend

06-03-2018 Uit Redactie

MAASSLUIS - Pianiste Maya Touray (9) en harpist Koen van Tilborg (11) zijn de hoofdprijswinnaars van de Maassluise Muziekweek 2018. Deze editie kent voor het eerst in haar bestaan twee winnaars. De jonge muzikanten kregen van de jury de hoogste waardering en eindigden met exact hetzelfde aantal punten en winnen ieder een cheque van 500 euro.

Tijdens het slotconcert op zaterdag 3 maart kregen alle prijswinnaars van de Maassluise Muziekweek hun bekers uitgereikt uit handen van burgemeester Edo Haan. De geldprijzen mogen worden besteed aan een masterclass naar keuze of een ander, aan klassieke muziek gerelateerd, onderwerp. De jury is lovend over Maya Touray en Koen van Tilborg. ‘Wat speel je mooi’, schrijft de jury over Maya in het rapport. ‘De dynamiek is heel duidelijk en overtuigend. Je bent echt muzikaal. Als je speelt maak je echte zinnen en vertelt het verhaal.’ Ook voor Koen een prachtig juryrapport: ‘Je bent heel goed met timing en dynamisch. Fijn om te zien hoe je met de muziek omgaat. Je bent een echte muzikant en je laat heel veel kleuren van je instrument horen.’

Verder werd in categorie A, getalenteerde jongeren van 6 t/m 17 jaar, de prijs voor het spelen van een Nederlandse compositie gewonnen door de negenjarige pianiste Josephine Hui-En Teguh. De prijs voor het best spelende ensemble ging in deze categorie naar zanger Simon Delorme (12) en pianist Jeroen Schrader (12). Deze winnaars mochten een geldprijs van €375,- ontvangen.

Categorie B - ensembles

Het Marcante Ensemble won in categorie B, ensembles bestaande uit conservatoriumstudenten, de Govert van Wijnmuziekprijs ter waarde van €2000,-. Het ensemble, bestaande uit violisten Daniël Leenders en Ana Brandao, altvioliste Lisa Lotte Grotholt, celliste Dominika Kaczmarczyk en pianist Jurn Tjoa, ontvingen hun prijs tijdens het slotconcert uit handen van de voorzitter van de Govert van Wijnstichting Jaap Kroonenburg.

Voor violist Daniël was het niet de eerste kennismaking met de Maassluise Muziekweek. Als 10 jarige werd hij in 2009 al eerste in zijn leeftijdscategorie. Een jaar later werd hij uitgeroepen tot winnaar van de Maassluise Muziekweek. Het ensemble De Formule, bestaande uit pianist Rik Kuppen, cellist Rogier Tamminga, altviolist Michiel Wittink en violisten Laura Lumansky en Coraline Groen, wonnen de Maassluise Stimuleringsprijs ter waarde van €1000,-.

Jury

De deskundige jury bestond dit jaar uit viooldocente Wiesje Miedema, cellist en docente Monique Heidema, pianist en docent David Kuyken en violist Hans Scheepers. Dorien Leidelmeijer verzorgde de presentatie van de voorspeeldagen en het slotconcert. Tijdens de drie voorspeeldagen op maandag 26, dinsdag 27 en woensdag 28 februari mocht de Maassluise Muziekweek maar liefst meer dan 500 luisteraars ontvangen.

Het bestuur van de Stichting Maassluise Muziekweek kijkt wederom met veel voldoening terug op de 59ste editie van het muziekconcours. De Maassluise Muziekweek bestaat in 2019 zestig jaar, dit zal worden gevierd met een aantal activiteiten, ook voor de inwoners van Maassluis.

Gerelateerd