Corona zorgt voor constante paraatheid in Franciscus

16-12-2020 Gezond Redactie

Foto: archief/ Een Vandaag


SCHIEDAM – Het Franciscus Gasthuis & Vlietland verkeert in een soort permanent staat van paraatheid waar het gaat om de behandeling van Coronapatiënten.

Met name op de Intensive Care is het ‘erg druk’, aldus een woordvoerster van het ziekenhuis. “Er liggen elf bewezen Coronapatiënten op IC Gasthuis en drie op IC Vlietland.” Complicerend en belastend voor de zorg in zijn geheel en de zorgwerkers is dat de IC’s ook patiënten kennen met een ander ziektebeeld. “Daardoor liggen we echt vol”, aldus de woordvoerster.

Dit is anders dan in de eerste Coronagolf, toen het leeuwendeel van de inspanningen op de IC werd verricht voor Covid-patiënten.

De mensen die ernstige gevolgen ondervinden van een Corona-infectie en in het ziekenhuis behandeld worden, maar het kunnen zonder de kunstmatige beademing die in de regel de reden is van opname op de Intensive Care, worden allemaal verzorgd op zogenaamde cohortafdelingen. Dus niet op Cardiologie of Neurologie, maar op de Coronacohort. Daar lagen gisteravond in het Vlietland negen patiënten en op die het Gasthuis in Rotterdam-Noord 22 patiënten.

Behalve patiënten waarvan bewezen is dat ze de virusinfectie hebben, zijn er ook mensen waarop de verdenking ‘Covid’ rust. Die worden in de regel wel op de afdeling verplicht, tot hun besmetting blijkt; dan gaan ze naar de cohorten.

De druk op de medewerkers van het ziekenhuis blijft hoog. De roosters kunnen nog goed gevuld worden. Dat is ook het geval omdat het ziekenhuis een nieuwe categorie medewerkers heeft aangeboord. “Het lukt tot nu toe nog om de personeelsroosters rond te krijgen met behulp van buddy’s”, aldus de woordvoerster. Dat zijn medewerkers van andere afdelingen – die daar gemist kunnen worden omdat er bijvoorbeeld minder wordt geopereerd – en ook wel van buiten het ziekenhuis. “We houden vanzelfsprekend de cijfers en verwachtingen scherp in de gaten, zodat we snel kunnen schakelen als er meer Coronabedden of meer personeel nodig is.”

Het ziekteverzuim in het Franciscus Gasthuis & Vlietland ligt ‘redelijk stabiel’ rond de acht procent.Gerelateerd