Economie Rijnmond groeit bovengemiddeld

30-04-2018 Nieuws Redactie

REGIO - De economie in de regio Rijnmond is in 2017 met 3,3 procent gegroeid. Dat is iets beter dan de economische prestatie van Nederland als geheel; daar kwam de groei uit op 3,2 procent.

Die cijfers liggen een stuk hoger dan in eerdere jaren. In 2016 kwam de groei in het Rijnmondgebied (met behalve Maassluis onder meer Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Capelle en Krimpen en Voorne-Putten) uit op twee procent. Dat lag toen onder het landelijk gemiddelde van 2,2 procent. In 2015 presteerde de regio economisch nog minder, met een toename van 1,3 procent, tegen landelijk 2,3 procent.

Deze groei was in vrijwel alle regio’s zichtbaar, alleen in Groningen zorgde de afname van de aardgaswinning voor economische krimp. Ook de economie van Friesland en Drenthe werd geremd door de aardgaswinning. De sterkste economische groei werd geboekt in Zuidoost-Noord-Brabant en Almere, waar de bedrijvigheid met 4,9 procent steeg. Dit meldt het CBS.

Zuidoost-Noord-Brabant (Eindhoven en omgeving) dankte zijn groei aan de industrie en de zakelijke dienstverlening. In Almere trok de economie aan door een sterke economische groei van de leasebedrijven.

Ook in Amsterdam liep alles op rolletjes: 3,9 procent stijging van het Bruto Binnenlands Product (BBP). De harde groei in de groot- en detailhandel zorgde voor deze sterke groei, maar ook Rotterdam en Utrecht profiteerden hiervan.Gerelateerd