Koperen armaturen in binnenstad vervangen

04-11-2017 Nieuws Redactie

MAASSLUIS - De gemeente Maassluis heeft in samenwerking met het bedrijf Citytec alle 75 nostalgische koperen armaturen van de openbare verlichting op het Schanseiland en de Haven vervangen door nieuwe aluminium led-armaturen. De nieuwe armaturen in dit historische deel van de stad hebben hetzelfde uiterlijk als de oude koperen varianten.

Beter licht, storingsarm en energiezuinig
De openbare verlichting in dit gebied is in het verleden meerdere keren in het nieuws geweest, omdat de armaturen een gewilde buit vormden voor koperdieven. De nieuwe kunststof armaturen hebben voor het dievengilde geen waarde. Voor de stad zijn ze juist waardevoller omdat ze beter licht geven, storingsarm zijn en energiezuinig.

Onthulling
Wethouder Kees Pleijsier (Buitenruimte) onthulde donderdag 2 november met behulp van een hoogwerker het laatste vervangen armatuur op het Kerkplein (Schanseiland).

Verbetering openbare verlichting
De openbare verlichting in Maassluis wordt de komende jaren aanzienlijk verbeterd. Het Schanseiland en de Haven vormen één van de drie projecten die in 2017 worden gerealiseerd. De andere twee zijn de Laan 1940-1945 en de Westlandseweg.

'Slimme' led-verlichting
In deze projecten is gekozen voor 'slimme' led-verlichting. Dit houdt in dat de armaturen kunnen communiceren met de gemeentelijke beheersystemen. Als de lamp het bijvoorbeeld niet doet, wordt dit automatisch doorgegeven met een signaal over de aard van het probleem. De onderhoudsaannemer kan dan snel en gericht actie ondernemen om overlast te voorkomen. Tevens kan deze nieuwe verlichting worden gedimd op momenten dat er weinig gebruikers op de weg zijn. Led-verlichting vormt tenslotte een belangrijke bijdrage aan de gemeentelijke doelstellingen ten aanzien van CO2 reductie.

Bedrijventerrein
Laan 1940-1945 is in augustus voorzien van andere armaturen die breder licht geven. De led-armaturen die hier reeds geplaatst waren, krijgen een nieuwe bestemming. Deze zullen, na te zijn voorzien van een slim systeem, in 2018 worden herplaatst op bedrijventerrein Nieuwe Waterweg nabij de Maasweg.

Aansluitingen op het Stedin-net
Ook de armaturen op de Westlandseweg en de Maasdijk worden op dit moment vervangen. Hierbij worden tevens de aansluitingen van de masten op het Stedin-net gecontroleerd. Ook de aansluitingen van de openbare verlichting op het Schanseiland en de Haven zijn gecheckt.

Gerelateerd