Nieuw hemelwatersysteem voor een ‘rainproof’ Maassluis

23-02-2019 Nieuws Redactie

Foto: Fotobureau Roel Dijkstra

MAASSLUIS – Een nieuw hemelwatersysteem in Maassluis-west moet ervoor gaan zorgen dat regenwater direct naar de haven wordt afgevoerd. Daartoe hebben wethouder Fred Voskamp en hoogheemraad Antoinette Jans van Hoogheemraadschap Delfland op vrijdag 22 februari een samenwerkingsovereenkomst getekend.

Als het regent komt de neerslag die in Maassluis-west valt op dit moment nog terecht in het gemengde rioolstelsel. Schoon regenwater komt dan, vermengd met vuilwater, in het riool terecht. Vervolgens wordt al dit vieze water met pompen en buizen naar de rioolwaterzuivering in Vlaardingen. Hier wordt het vieze water weer schoongemaakt en uiteindelijk geloosd op de Nieuwe Waterweg.

Het is niet nodig om regenwater te zuiveren. Daarom met het nieuwe hemelwatersysteem het schone regenwater naar de haven afgevoerd en het afvalwater naar de zuivering waar het wordt schoongemaakt. Onder andere in de Burgemeesterswijk en rondom winkelcentrum Koningshoek is al een gescheiden rioolstelsel aanwezig, maar tot nog toe kon het schone regenwater nog nergens naartoe.

Hemelwatersysteem

Het nieuwe hemelwatersysteem is in feite een grote buis die onder de grond ligt tussen de Burgemeesterswijk en de haven. Hierop worden de bestaande en toekomstige gescheiden rioolstelsels aangesloten. Bij regenval wordt het regenwater via deze buis afgevoerd naar onder andere aangesloten vijvers, sloten of de haven. Door het regenwater op deze manier op te vangen, wordt het riool ontlast en de vermenging van regenwater en vuilwater tegengegaan. Maassluis wordt onder andere door deze maatregel ‘Rainproof’.Gerelateerd