Vijf nieuwkomers ondertekenen participatieverklaring

05-09-2018 Nieuws Redactie

Foto: Peter Farla

MAASSLUIS - Vijf nieuwkomers in de gemeente Maassluis tekenden afgelopen woensdag 5 september een participatieverklaring. Per 1 oktober 2017 is het behalen van de participatieverklaring een verplicht onderdeel van de inburgering.

De nieuwkomers met een verblijfsvergunning moeten zich snel thuis voelen in de samenleving. Een belangrijk onderdeel hiervan is bekend zijn met gebruiken, normen en waarden in Nederland die vaak anders zijn dan in het land van herkomst.

In groepen hebben de nieuwkomers kennis opgedaan van Nederlandse normen en waarden zoals vrijheid, gelijkwaardigheid , solidariteit om op een prettige en veilige manier te participeren in de Nederlandse samenleving. De deelnemers die twee workshops van elk een dagdeel hebben afgerond kregen een certificaat uitgereikt. Tijdens de uitreiking waren ook familieleden aanwezig.

Felicitaties voor deelnemers

"Welkom in Maassluis," sprak burgemeester Edo Haan de deelnemers toe. "Ikzelf ben hier een paar jaar geleden naartoe verhuisd en ik merkte aan mijzelf dat ik toch best moest wennen. Dat wennen moet voor jullie allemaal natuurlijk veel moeilijker zijn geweest. Jullie komen allemaal uit een ander land met andere gewoonten, een andere taal (en ook ander weer!) en dan valt het niet mee om je hier snel thuis te voelen. Ik hoop dat dat inmiddels al een beetje is gelukt. Met een positieve inzet van jullie en de gemeente, Maasdelta Maassluis, Vluchtelingenwerk, de Voedselbank, taalonderwijs en taalcoaches die ondersteuning bieden, willen we jullie helpen om zo snel mogelijk een goed bestaan op te bouwen in de Nederlandse samenleving"

Nadat de deelnemers de participatieverklaring hadden ondertekend, werden ze persoonlijk door burgemeester Haan en wethouder Sjoerd Kuiper gefeliciteerd en ontvingen ze een presentje.Gerelateerd