Categorieën

Service

'College verwerpt kritiek Maassluis Belang over Noorddijk-Geerkade'

'College verwerpt kritiek Maassluis Belang over Noorddijk-Geerkade'
Politiek

'College verwerpt kritiek Maassluis Belang over Noorddijk-Geerkade'

  • Maurice Verschuur
  • 25-05-2015
  • Politiek
'College verwerpt kritiek Maassluis Belang over Noorddijk-Geerkade'

Het originele plan aan de Noorddijk-Geerkade. Deze is eind vorig jaar geschrapt.

MAASSLUIS - Het college van b en w verwerpt de suggestie van Maassluis Belang dat de bewoners rond Noorddijk/Geerkade niet nauw betrokken worden bij de ontwikkeling van het stuk grond. "Wij verwerpen de suggestie dat onze handelswijze indruist tegen eerdere toezeggingen. Op verzoek van de raad is het overleg met omwonenden gestart. Zoals aangegeven vindt dit plaats binnen de kaders van het nog steeds van kracht zijnde – unanieme – raadsbesluit uit 2011, het nieuwe bestemmingsplan Binnenstad en de wettelijke verantwoordelijkheid van de gemeente", aldus het college als antwoord op schriftelijke vragen van Maassluis Belang.

Eind vorig jaar werd besloten dat projectontwikkelaar Leyten het plan moest aanpassen na een deels succesvolle rechtszaak door omwonenden. Maassluis Belang merkte eind april van dit jaar op, berichten van omwonenden te krijgen dat het nieuwe plan voor de Noorddijk-Geerkade nauwelijks afwijkt van het originele.

Het college van b en w zegt dat er nu een volumestudie van de architect ligt voor een nieuw bouwplan. Deze studie tracht zoveel als mogelijk de kwaliteit van oorspronkelijke bouwplan in stand te houden, passend binnen de kaders van het bestemmingsplan Binnenstad 2014. Dit heeft onder andere tot gevolg dat: het bouwplan ongeveer vier meter smaller zal worden (aan de zijde van de Schansbrug), elf woningen mogelijk zijn in plaats van dertien (geen appartementen meer) en de uitstekende balkons aan de achterzijde (Geerkade) komen te vervallen.

De volumestudie gaat uit van vier volwaardige bouwlagen zoals gedefinieerd in het bestemmingsplan en een kelderlaag op kadeniveau, hetgeen overeenkomt met het oorspronkelijk bouwplan. De totale bouwhoogte is nog onderwerp van studie.

Het torentje blijft behouden, zij het naar binnen verschoven ten opzichte van het oorspronkelijke bouwplan vanwege het smallere bouwvlak conform het bestemmingsplan.

Daarnaast maakt de volumestudie op een aantal plaatsen niet geheel gebruik van het maximale toegestane bouwvlak uit het bestemmingsplan. Dit speelt onder andere aan bij de voor- en achtergevel van de bestaande aangrenzende woning.

Wanneer het plan van projectontwikkelaar Leyten definitief is zal de gemeente deze toetsen aan het huidige bestemmingsplan Binnenstad 2014. Het college van b en w zegt daarbij nadrukkelijk de uitspraak van de rechtbank op dit onderwerp te betrekken.