Lawaaiflitspaal (nog) geen oplossing voor geluidsoverlast motoren

14-11-2022 Politiek Redactie

MAASSLUIS – Lawaaiflitspalen bieden nog geen oplossing voor geluidsoverlast door motoren. Dat meldt het Maassluise college in een informatiebrief aan de gemeenteraad. Het Openbaar Ministerie kan de motorrijder namelijk (nog) niet bekeuren wanneer een opname is gemaakt met de lawaaiflitspaal.

De gemeenteraad nam vorig jaar de motie ‘lawaaiflitspaal’ aan. Daarmee verzocht de gemeenteraad het college te onderzoeken of de gemeente Maassluis mee kan doen met een proef om een lawaaiflitspaal te plaatsen op één van de doorgaande wegen om geluidsoverlast door motoren tegen te gaan.

Bekeuren

De gemeente meldt dat er is geweest met het adviesbureau dat betrokken is bij de ontwikkeling van de lawaaiflitspaal. ,,De stand van zaken op dit moment is de techniek nog niet voldoet aan de eisen van het Openbaar Ministerie. Het OM eist dat, om te kunnen bekeuren, onomstotelijk bewezen moet zijn dat het gemeten geluidsniveau afkomstig is van het voertuig waarvan het kenteken is geregistreerd. Technisch is het mogelijk om een kwalitatief goede opname te maken met beeld en geluid. Dit is voor het Openbaar Ministerie niet voldoende”, aldus wethouder Sjef Evers in de informatiebrief. ,,Op dit moment is nog geen oplossing in zicht om hieraan te voldoen, en is er dus ook nog geen verdere proef.”

Andere maatregelen

De gemeente zocht naar andere mogelijkheden, zoals een dummy camera met onderbord ‘geluidscontrole’ of een camera met display waarop met een rode duim naar beneden wordt gewezen als het geluidsniveau te hoog is. ,,Van beide maatregelen verwachten we weinig effect. Bij de dummy camera zal snel bekend zijn dat het om een dummy gaat en bij veel motorrijders die geluidsoverlast veroorzaken is bekend dat de huidige technieken onvoldoende zijn om te kunnen bekeuren. Een camera met display kan bij de overlastveroorzakers juist een impuls geven om overlast te veroorzaken.”

Het college blijft de ontwikkelingen rond de lawaaiflitspaal volgen: ,,Omdat dit nog jaren kan duren wordt de motie als afgehandeld beschouwd.”

 

 Gerelateerd