Categorieën

Service

Zwembad stuurt noodbrief aan gemeente

Zwembad stuurt noodbrief aan gemeente
Politiek

Zwembad stuurt noodbrief aan gemeente

  • Maurice Verschuur
  • 15-02-2015
  • Politiek
Zwembad stuurt noodbrief aan gemeente

MAASSLUIS - Stichting Exploitatie Zwembad Maassluis heeft een noodbrief aan het college van b en w en de gemeenteraad gestuurd, omdat het zwembad in financiële problemen dreigt te komen. Het zwembad heeft volgens het bestuur de afgelopen elf jaar een sluitende begroting gekend. Kleine verliezen konden worden opgevangen door opgebouwde reserves en door belastingteruggave. De reserves raken nu echter op.

De afgelopen twee jaar heeft de stichting bij de gemeente aangegeven dat een herijking van het subsidiebedrag in 2015 nodig is, als uitvloeisel van de inflatie van de afgelopen jaren. Het subsidiebedrag is volgens de stichting vanaf 2008 echter met 4% afgenomen. Het zwembad had in 2014 een inkomsten van €185.889 en een uitgaven van €366.074. Het verschil werd grotendeels opgevuld met subsidie van de gemeente: €180.185.

De stichting heeft aangegeven dat zij vrijwel geen mogelijkheden meer ziet om de exploitatie van het zwembad met de huidige beschikbare financiële middelen te kunnen continueren en dat het zwembad op een bepaald moment dan de deuren zal moeten sluiten. Het stichtingsbestuur is van mening dat de huidige openstelling zeer efficiënt is en vrijwel geen mogelijkheden meer biedt te bezuinigen. 

De stichting en de wethouder zijn in gesprek met elkaar om te kijken welke besparingen er nog mogelijk zijn. Minder uren open zijn zit er voor het zwembad niet in. De huidige openstelling is reeds beperkt omdat in de voorbije jaren niet-rendabele activiteiten al zijn gestaakt. Er wordt nog gekeken of op de energiekosten kan worden bespaard door het aanschaffen van zonnepanelen. Het geheel of gedeeltelijk sluiten van de horeca is voor de stichting geen optie, omdat er in totaal een kleine winst wordt gemaakt. De horeca sluiten van maandag tot en met donderdag, welke dagen minder rendabel zijn, zou kunnen. Dit levert maximaal €10.000 op, maar het serviceniveau gaat daardoor drastisch naar beneden. Dit zal volgens de stichting tot een neerwaartse spiraal leiden.