Solide overwinning Excelsior op Lienden

• 03-12-2017
MAASSLUIS - Excelsior Maassluis heeft op betrekkelijk eenvoudige wijze FC Lienden getrakteerd op een 3-0 nederlaag. De solide spelende thuisploeg kwam geen moment in gevaar en passeert de ploeg van Hans Kraaij jr. op de ranglijst. Het duel kende weinig hoogtepunten totdat Sefa Kurt in de 73e minuut een wonderschone treffer op zijn naam bracht.

Jeroen Rijsdijk moest in de aanloop naar de wedstrijd flink puzzelen. Op de training van afgelopen donderdag moesten Robin van der Ende en Walter Bennet geblesseerd afhaken en ook Vincent v.d. Berg kampte na die training met de nodige pijntjes. De laatste verscheen wel aan de aftrap; van der Ende en Bennet daarentegen bleken onvoldoende hersteld.

Puzzel
Daan Smith en Michael Poeljes waren en zijn voor langere tijd geblesseerd; Kevin Dercks, Kevin Vink en Daan Blij hadden onvoldoende trainingsarbeid in de afgelopen weken achter de rug waardoor zij vanaf de bank moesten beginnen. Dat Rijsdijk in dit seizoen over een brede en kwalitatief sterke selectie kan bezitten is inmiddels wel bekend en mede daardoor vielen de puzzelstukjes in de aanloop naar de wedstrijd alsnog in elkaar.

Net als in de voorgaande wedstrijd kwam Excelsior Maassluis vroeg op voorsprong. Een vrije trap, toegekend na een overtreding op Dean van Ooijen in de 8e minuut werd door Stephan Kruithof keurig binnen geschoten. Of keeper Jan Schimmel helemaal vrijuit ging was de vraag maar Excelsior M leidde wel met 1-0. Lienden kon er weinig tegenover stellen. Het elftal van Hans Kraaij heeft veel technisch begaafde spelers, beweeglijk ook maar geen speler die de lijnen kan uitzetten. Een kolfje naar de hand van Excelsior M dat juist kan bogen op een solide defensie die ook in deze wedstrijd nauwelijks of niet in gevaar kwam. In de 38e minuut was het wederom Stephan Kruithof die scoorde. Nu uit een volkomen terecht toegekende penalty. Dean van Ooijen werd in de zestien onreglementair gevloerd. Kruithof bleef koel en schoot zijn elfmetertrap keurig in de rechterbovenhoek (2-0). Een stand die tot aan de rust niet meer in gevaar kwam.

Tweede helft
Over de tweede helft kunnen we eigenlijk heel kort zijn. Het spel van beide kanten was niet echt hartverwarmend en dat had best gemogen. Een scherpe kou en een lichte mist trok over sportpark Dijkpolder. Voor de spelers was het waarschijnlijk nog wel te doen maar voor de toeschouwers was de tweede 45 minuten echt een kwelling. Lienden probeerde, Excelsior M pareerde. Nooit kwamen de Betuwers in de buurt van Jean Paul van Leeuwen.

Pas in de 73e minuut viel er iets te beleven en wat voor een belevenis. Nog heel lang zal de actie van Sefa Kurt, na een afgeslagen corner in de herinnering blijven. De bal werd terug de zestien in gebracht met een aanname op de borst van Sefa tot gevolg. Daarna een omhaal zoals je ze maar zelden ziet. De bal vloog schitterend in de kruising achter doelman Schimmel. Een juweel van een doelpunt dat ongetwijfeld aan het eind van het seizoen uitgeroepen zal worden tot het doelpunt van het jaar (3-0). De euforie aan Maassluise zijde was groot. Niet alleen bij de treffer van Sefa, ook toen de uitstekende scheidsrechter Puts affloot na 90 minuten voetbal op Sportpark Dijkpolder.

Ranglijst
Door de overwinning klimt Excelsior Maassluis weer op de ranglijst en is het nu terug te vinden op plek 6. Zaterdag aanstaande. wacht een loodzware klus in Spakenburg waar de degens gekruist gaan worden met IJsselmeervogels. De wedstrijd aan de rooie zijde van de Westmaat begint om 15.30 uur.