Lezing: Maarten Luther - 500 jaar geleden

19-10-2017 Uit Redactie

MAASSLUIS - Willem van der Spek, oud-Maassluizer, was werkzaam bij NOT als projectleider Geschiedenis. Hij neemt u donderdag 26 oktober mee naar het begin van de reformatie.

Begin van de reformatie
Deze maand (31 oktober a.s.) is het 500 jaar geleden, dat Maarten Luther zijn academische stellingen tegen de handel in aflaten publiceerde. Dit is het symbolische begin van het protestantisme.

Boekverbranding
In de herfst van 1520 schreef Luther in het Duits ‘Over de vrijheid van een christen’, dat hij naar paus Leo X stuurde als een samenvatting van wat hij had gedoceerd.

In oktober 1520 werden Luthers boeken in Leuven op de brandstapel gegooid. Op 10 december 1520 reageerde Luther op deze boekenverbranding door buiten de poorten van Wittenberg, bij de zogenaamde Luthereik, de bul te verbranden.
Wat begon als een streven naar hervorming, vertrouwend op de goede bedoelingen van de paus, veranderde nu in een totale breuk met de Rooms-katholieke Kerk. Luther werd als ketter veroordeeld.

Barokmuziek
Jaap Kronenburg (organist van de Groote Kerk) en Erik van der Pol (hobo) spelen enkele werken uit de Barokperiode. Barokmuziek (1600 tot 1750) is een vorm van westerse klassieke muziek. Als stijl was het de opvolger van de renaissancemuziek.

De lezing wordt gehouden op donderdag 26 oktober in Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 te Maassluis, zaal open 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. www.wittekerkjemaassluis.nl. De toegang is gratis en een kopje koffie of thee wordt u aangeboden.

Gerelateerd