Categorieën

Service

College: ‘Nog veel daken geschikt voor zonnepanelen’

College: ‘Nog veel daken geschikt voor zonnepanelen’
Nieuws

College: ‘Nog veel daken geschikt voor zonnepanelen’

  • Redactie
  • 14-09-2019
  • Nieuws
College: ‘Nog veel daken geschikt voor zonnepanelen’
MAASSLUIS – Er zijn geen mogelijkheden voor een nieuw grondgebonden zonnepark in Maassluis, maar er zijn op het eerste gezicht nog veel daken geschikt voor zonnepanelen. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. ,,Hier valt dus nog een grote winst te behalen.’’

Het college werd met de motie ‘Zonneparken’, aangenomen in november 2017, gevraagd te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om zonneparken te realiseren en in beeld te brengen welke subsidiemogelijkheden er zijn en hoe bedrijven en inwoners hiervan kunnen profiteren.  

Zonnepanelen

Het eerste zonnepark van Maassluis is eind maart geopend. Doordat er op verschillende locaties in Maassluis druk wordt gebouwd, is er geen ruimte voor nóg een zonnepark, blijkt uit de raadsinformatiebrief. ,,Daar staat tegenover dat er nog veel daken zijn die op het eerste gezicht geschikt zouden zijn voor zonnepanelen. Hier valt dus nog een grote winst te behalen.

Bibliotheek en theater

Het stadshuis, het stadsbedrijf en het startpunt zijn voorzien van zonnepanelen. ,,Daarnaast zal er binnenkort een voorstel gedaan worden om ook de bibliotheek en het theater te voorzien van zonnepanelen,’’ schrijft het college. ,,Als gemeente hebben wij een voorbeeldfunctie en moeten onze panden aan wettelijke eisen voldoen. Dit najaar zal het college met een voorstel komen voor een project speciaal gericht op scholen om hen te ondersteunen om een verduurzamingslag te maken, het plaatsen van zonnepanelen behoort daarbij nadrukkelijk tot de opties.’’

Andere opties

Het college onderzoekt ook locaties die ‘op het eerste gezicht minder voor de hand liggend zijn, maar mogelijk op langere termijn wel interessant’. Zo wordt gedacht aan het plaatsen van zonnefolie op het dag van de fietsenstalling bij station Maassluis West, het overdekken van grote parkeerplaatsen waar zonnepanelen op geplaatst kunnen worden en het plaatsen van zonnepanelen langs de metrolijn.