Haal samen meer uit afval gestart in Zwaluwstraat

05-06-2020 Nieuws Redactie

MAASSLUIS - Samen met een vertegenwoordiger van de buurtcommissie Zwaluwstraat heeft wethouder Fred Voskamp op vrijdagochtend 5 juni een zogenoemd milieu-eiland opengesteld voor de bewoners van het appartementengebouw aldaar. Zo’n 130 huishoudens hebben hiermee de primeur als proeflocatie voor hoogbouw om samen meer waardevolle grondstoffen uit afval te halen. En kunnen hun grondstoffen en restafval vanaf nu met een afvalpas in de ondergrondse containers dagelijks kwijt.  

Fred Voskamp: “Het was al langere tijd een wens van bewoners om een milieu-eiland in de buurt te hebben. Ik ben blij dat we hun enthousiasme kunnen ondersteunen en dat we nu echt van start gaan.” Jos Kouwenhoeven, vertegenwoordiger van de buurtcommissie beaamt dit en vult aan: “Als buurtcommissie werken wij graag mee aan de nieuwe manier van inzamelen. Wij willen als bewoners ons steentje bijdragen om de stijging van kosten af te remmen en meer grondstoffen te gebruiken in plaats van weg te gooien.”

 

Waardevolle grondstoffen

Een van de manieren om de hoeveelheid restafval te verminderen is thuis herbruikbare grondstoffen uit het afval te halen. Daarbij gaat het om glas, PMD (plastic, metaal, drinkkartonnen), GFT (groente, fruit en tuinafval) en papier. Hoe eerder deze waardevolle grondstoffen uit het afval worden gehaald, hoe beter de kwaliteit. Dat is duurzamer, goed voor het milieu en het drukt de kosten van het verwerken van restafval. Wanneer iedereen in Maassluis dit doet is het uiteindelijk ook goed voor ieders portemonnee. Het voorkomt dat de kosten voor het verwerken van afval sterk stijgen. Wat je doet telt!

 

Afvalpas

Het milieu-eiland bij de Zwaluwstraat is een proef voor de nieuwe manier van inzamelen bij hoogbouw. Bewoners ontvangen een flyer met uitleg en krijgen een speciaal afvalbakje om thuis makkelijker grondstoffen te kunnen verzamelen. Zij kunnen dagelijks hun grondstoffen en restafval kwijt in de afvalcontainers in het milieu-eiland. Ook een primeur voor Maassluis is dat bewoners een afvalpas krijgen voor de toegang tot de containers. De gemeente kan op afstand zien hoe vol de containers zijn en wanneer zij geleegd moeten worden. De afvalpas registreert niet (!) hoeveel afval en grondstoffen een bewoner persoonlijk in de containers doet. De afvalpas maakt het voor de gemeente wel mogelijk om voor deze proeflocatie te meten hoeveel afval en grondstoffen bewoners van de Zwaluwstraat in totaal in de bakken doen. Zo kan de gemeente het effect zien van de nieuwe manier van inzamelen bij hoogbouwwoningen.


Samen meer uit afval halen wordt makkelijker

Veel Maassluise inwoners en ondernemers scheiden al vooraf afval. Met de nieuw in te voeren manier van inzamelen wil de gemeente dit makkelijker maken. Daarom komen er op termijn op meer plekken in Maassluis milieu-eilanden (ondergrondse containers voor restafval, papier, plastic/blik en groenafval). Voor laagbouwwoningen is het de bedoeling om thuis afval te scheiden en dat via minicontainers (restafval, papier, plastic/blik en groenafval) aan te bieden. Om te zien hoe dit in de Maassluise praktijk werkt wordt ook voor laagbouw een proef opgezet. Zodat geleerd kan worden voordat het nieuwe inzamelen in geheel Maassluis wordt ingevoerd.
 

Grofvuil

De milieu-eilanden in Maassluis zijn niet geschikt voor grofvuil. Hiervoor blijft gelden dat dit afgeleverd moet worden bij de milieustraat aan Heldringstraat 6. Ook kunnen bewoners het op afspraak laten ophalen door het Stadsbedrijf. Let op: de milieustraat is alleen op afspraak toegankelijk.

 Gerelateerd