Historische Avond over doorgraving Hoek van Holland

15-02-2017 Nieuws Redactie

Het steken van de eerste spade op den Hoek van Holland

MAASSLUIS - De Historische Vereniging Maassluis (HVM) organiseert een lezing over 'de doorgraving van den Hoek van Holland'.

De lezing wordt gegeven door voorzitter van het Historisch Genootschap Hoek van Holland, Henk van der Lugt. Het eerste gedeelte van de avond gaat hij in op het graven van de Nieuwe Waterweg en dus ook de doorgraving van Hoek van Holland.

Daarna gaat van der Lugt in op het ontstaan van de buurtschap Hoek van Holland binnen de gemeente 's-Gravenzande en het overgaan van Hoek van Holland naar Rotterdam. gemeente ’s-Gravenzande en het overgaan van Hoek van Holland naar Rotterdam. Gevolgen voor de inwoners van Den Hoek (gemeente ’s-Gravenzande) waren er natuurlijk ook. Behalve de Nieuwe Waterweg, kwam er een spoorlijn.

De mogelijkheden van het gebruik van de ferry naar Harwich en andere ondernemingen werden hierdoor aangetrokken. Het dorp moest worden uitgebreid, maar er werd geen rekening gehouden met de bouwvoorschriften. ’s-Gravenzande was een armlastige gemeente en kon de nodige nutsvoorzieningen niet betalen. Rotterdam greep zijn kans en annexeerde Hoek van Holland. De weg naar de havens van Rotterdam was vrij!

De Historische Avond vindt plaats op donderdag 23 februari in zaal Lepelaar van Theater Koningshof aan de Uiverlaand 20. De avond begint om 20.00 uur en de zaal is vanaf 19.30 open. De toegang is gratis.Gerelateerd