College: ‘Preventief fouilleren om incidenten te voorkomen’

02-10-2020 Politiek Redactie

MAASSLUIS – Burgemeester Edo Haan heeft besloten om de drie metrostations als veiligheidsrisicogebied aan te wijzen omdat in de regio Rotterdam een toename te zien is van incidenten waarbij sprake is van dreigen met (vuur)wapens. Dat meldt het Maassluise college na schriftelijke vragen van de fractie van GroenLinks Maassluis.

De fractie van GroenLinks Maasslui zet vraagtekens bij de mogelijkheid van de politie om preventief te fouilleren bij de drie metrostations en omgeving. ,,Zijn er de afgelopen tijd op of bij de metrostations dan zoveel mensen aangetroffen met messen en wapens,” was één van de schriftelijke vragen aan het Maassluise college.

Preventie

Volgens het college is dat niet het geval. ,,Met dit besluit sluit de burgemeester aan bij het beleid van de buurgemeenten langs de Hoekse Lijn, die de metrostations als veiligheidsrisicogebied hebben aangewezen. In de regio Rotterdam is een toename te zien van incidenten waarbij sprake is van (al dan niet mondeling) dreigen met (vuur)wapens, met name messen. De metrostations in Maassluis geven niet direct aanleiding tot grote zorgen, maar worden in eerste instantie aangewezen ter preventie om verdere incidenten te voorkomen.”

Zwaar middel

Er is geen mogelijkheid om een minder zware maatregel in te zetten, antwoordt het college desgevraagd. ,,Preventief fouilleren is het efficiënte instrument bij het terugdringen van wapenbezit. We zijn ons ervan bewust dan preventief fouilleren een grote impact kan hebben. Door alleen de drie metrostations aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied, beperken we de preventieve fouilleeracties tot een klein gebied.”

Etnisch profileren

GroenLinks wilde verder weten of er politieagenten in Maassluis preventief komen fouilleren die eerder dit jaar in de groepswhatsapp van de politie Rotterdam-Rijnmond racistische teksten hebben opgetekend. ,,Betreffende agenten zijn disciplinair gestraft,” zo schrijft het college. ,,Wij hebben een nationale politie, waarbij politieagenten overal kunnen worden ingezet. In het algemeen moet ervoor gewaakt worden om te generaliseren, waarbij foutief handelen van enkele personen een gehele groep wordt aangetekend. Het wettelijke uitgangspunt is dat preventief fouilleren ‘zonder aanziens des persoons’ gebeurt.”

Andere redenen

De fractie van GroenLinks wilde tenslotte weten of er nog andere redenen zijn waarom het preventief fouilleren wordt ingezet en waarom deze maatregel een half jaar duurt. Het college benadrukt dat de maatregel alleen is genomen om preventief op te treden tegen wapenbezit. ,, De wet schrijft voor dat de aanwijzing niet langer mag duren dan voor de handhaving van de openbare orde noodzakelijk is. In januari 2021 evalueert de burgemeester samen met de politie de situatie. Vervolgens besluit de burgemeester op dat moment of het veiligheidsrisicogebied in stand blijft of komt te vervallen.”

Vandaag nam de politie in Maassluis nog een mes in beslag na preventief fouilleren.Gerelateerd