Categorieën

Service

Maassluis ziet kosten jaarwisseling flink stijgen

Maassluis ziet kosten jaarwisseling flink stijgen
Politiek

Maassluis ziet kosten jaarwisseling flink stijgen

  • Maurice Verschuur
  • 09-02-2015
  • Politiek
Maassluis ziet kosten jaarwisseling flink stijgen

MAASSLUIS - De gemeente Maassluis heeft de afgelopen jaarwisseling de kosten als gevolg van schade en preventie flink zien stijgen. Was de gemeente vorig jaar nog € 30.130 en het jaar daarvoor € 37.425 kwijt aan het herstellen van schade aan de openbare ruimte en schoolgebouwen en aan bijvoorbeeld voorlichting op scholen. Afgelopen jaarwisseling zijn deze kosten neergekomen op € 57.421. Opvallend is wel dat de brandweer afgelopen jaarwisseling minder vaak hoefde uit te rukken. In totaal 15 keer, tegenover 31 vorig jaar.


Daarnaast heeft woningcorporatie Maasdelta de kosten door schade ook flink omhoog zien gaan. Tijdens de jaarwisseling is er een particuliere bewakingsdienst door de woningcorporatie ingezet die een aantal objecten extra heeft bewaakt. Desondanks werden portieken aan de Vincent van Goghlaan, Jasmijnstraat, Peter van Anrooylaan en de Mozartlaan door zwaar vuurwerk vernield. Maasdelta heeft een voorlopig schadebedrag genoteerd van € 51.000. Vorig jaar was dit € 15.000. Ook Bibliotheek Maassluis en Theater Koningshof werden slachtoffer van vernielingen. De schade als gevolg hiervan is geschat op € 21.000.

Burgemeester Karssen zegt tegen de gemeenteraad: “Het is bijzonder spijtig te moeten constateren dat, ondanks de goede voorbereiding en het treffen van maatregelen, deze jaarwisseling toch veel schade is aangericht. Op een aantal plaatsen is weliswaar een vuurwerkverbod ingesteld, maar dit is geen maatregel die het gebruik en afsteken van zwaar illegaal vuurwerk voorkomt."

Samen met andere gemeenten in Nederland pleit Maassluis er voor om zwaar vuurwerk in Europees verband aan te pakken. Het instellen van vuurwerkvrije gebieden past Maassluis al sinds 2010 toe. Tot nu toe geldt dit nog rond schoolpleinen van basis- en middelbare scholen en de verpleeg- en zorgcentra in Maassluis. De gemeente onderzoekt om meer plaatsen aan te wijzen waar geen vuurwerk mag worden afgestoken. Zo zijn er al verzoeken binnengekomen vanuit Schanseiland en de Van Beethovenlaan.