Categorieën

Service

Chinese marineschepen op de Nieuwe Waterweg

Chinese marineschepen op de Nieuwe Waterweg
Nieuws

Chinese marineschepen op de Nieuwe Waterweg

  • Maurice Verschuur
  • 30-01-2015
  • Nieuws
Chinese marineschepen op de Nieuwe Waterweg

Foto's Maurice Verschuur

MAASSLUIS/ROTTERDAM - Drie Chinese marineschepen voeren maandagochtend voor het eerst in de geschiedenis Nederland binnen. Zondag werden ze door het Nederlandse patrouillevaartuig de Zr. Ms. Holland ontvangen voor de kust van Nederland. Maandagochtend voeren ze de Nieuwe Waterweg op, passeerden Maassluis om hun weg te vervolgen naar Rotterdam.

Het gaat om het fregat Yun Cheng, het amfibisch transportschip Changbai Shan en bevoorrader Chaohu. Rond 10.00 uur legden de drie schepen aan bij de Holland-Amerikakade. Daar werden ze welkom geheten door plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten, schout bij nacht Ben Bekkering. De Marinierskapel van de Koninklijke Marine, een erewacht en ongeveer vierhonderd in Nederland wonende Chinezen luisterden het ceremonieel op.

Het bezoek maakt onderdeel uit van een Europese rondgang door de Chinese groep. Eerder deed het al Engeland en Duitsland aan waarna Nederland aan de beurt was. Na Nederland gaat de groep naar Frankrijk en Griekenland.

Het amfibisch transportschip is woensdag geopend voor publiek. Dit zal zijn van 09.00 tot 11.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur. De drie schepen blijven nog tot vrijdag in Rotterdam.

Vertrek

Vrijdagochtend om 10.00 uur vertrekken de schepen vanuit Rotterdam over de Nieuwe Waterweg richting open zee. Ze komen dan rond 11.00 uur langs Maassluis. Let op! De tijden kunnen wijzigen.